Dan sigurnijeg interneta u ETŠ

Fotografije uz članak 4
12.02.2018
Svake godine drugi dan u drugom tjednu veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije obilježava Dan Sigurnijeg Interneta. Cilj ovog projekta je promicanje sigurnije, odgovornije i bolje uporabe online tehnologije. Sve aktivnosti ovog projekta posebno su usmjerene prema djeci i mladima. Internet treba biti mjesto koja nam pruža edukativne, zanimljive i prije svega sigurne sadržaje, ali poznato je svima koliko ima i loših sadržaja dostupnih mladima. Edukacijom ih trebamo usmjeriti prema dobrom. Zato postoje i ovakve akcije.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“, a program obuhvaća različite aktivnosti kao što su online predavanja za učenike, dostupnost letaka, plakata i savjeta za sigurno korištenje interneta, zanimljiv online kviz i slično. 

Ove godine i mi smo se prijavili na ovaj projekt. Učenici su pokazali veliki interes i oduševljenje. Uključili smo nekoliko razreda, uglavnom one koji taj dan imaju informatiku i one razrede u kojima smo mogli organizirati taj dan neku od predviđenih aktivnosti.

Učenici su koristeći različite web alata izrađivali letke, plakate i kvizove. Razgovarali smo o opasnostima kojima su učenici izloženi na internetu te uz to pogledali video sa savjetima za sigurno korištenje interneta.

Probudili smo natjecateljski duh u 4.ur i 3.ur razredu prilikom snimanja filma na temu sigurnijeg interneta. Tako su nastala dva kratka filma. Snimajući film učenici su imali priliku koristiti različite programe u njegovu nastajanju, a osobito je bilo zanimljivo vidjeti ih kako odlično rade u timu. U istim razredima neki su učenici izrađivali QR kodove sa porukama i savjetima. Kodove su izradili u različitim bojama te su ih nakon ispisa zalijepili na sve učionice. Kodovi su u utorak pobudili veliki interes svih učenika u našoj školi.

Učenici 3.k, 3.g i 1.g razreda čiji su roditelji potpisali suglasnosti u utorak su rješavali kviz na kojem su postigli lijepe rezultate. Isto tako svi učenici pogledali su video uratke svojih kolega te video „5 savjeta za sigurno korištenja interneta“. U 2.k razredu učenici su razgovarali o Cyberbullyingu , te su pogledali video na tu temu kao i video sa savjetima za sigurno korištenje interneta, a također su rješavali kviz. Na fakultativnoj nastavi učenici su se pozabavili micro:bitovima. Što su pripremili za #DSI2018 pogledajte u galeriji.

Već se unaprijed veselimo i sljedećem Danu sigurnijeg interneta.

Sve ove aktivnosti vodile su profesorice Ljiljana Zvonarek, dipl. inf., Nina Carević Novak, mag. inf. i mr.sc. Ivana Miko Novaković.

Više o Danu sigurnijeg interneta možete pogledati na http://www.csi.hr/p/dsi2018opis.

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica