Tribina ČČ: "TRI ZIME"

Fotografije uz članak 1
19.03.2018
Čakovec, 15.3.2018. u 20 sati

Večeras smo imali priliku vidjeti dramu Tene Štivičić „Tri zime“ u režiji Ivice Buljana i izvedbi izvrsne glumačke ekipe HNK iz Zagreba. Oduševljenje publike, ovacije i pljesak bili su potvrda sjajne predstave. Događaji i društvo  imaju snažan utjecaj na život pojedinca i cijele obitelji, svako vrijeme nosi svoje zakonitosti i načine preživljavanja. Kroz „svijet“ stanara kuće prikazana je slika svijeta i političkih promjena.

Predstava je smještena u jednoj bogataškoj kući. U središtu je zagrebačka obitelj i njihov život prikazan u tri zime koje su bile značajne za obitelj i Hrvatsku.  Od 1945. početak socijalističke Jugoslavije, 1990. početak Domovinskoga rata te prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ova obiteljska priča odvija se tijekom sedam desetljeća. Tri su povezane priče. Sudbine se podudaraju, ima ljubavi, boli, razočaranja. Spominju se ustaše, partizani, komunisti, kapitalisti uz obilje dijaloga. Likovi su iz visokog društva, gastarbajteri, kapitalist i udaja za tajkuna.  Složeni odnosi među likovima su miješanje povijesnih trenutaka, političkih sustava, likova i jezika. Monika govori jezikom sa sela, Karolina jezikom visokog društva, Ruža „partizanski“, Alisa i Lucija suvremenim jezikom.

Zaključno, „Tri zime“ predstava je koju mogu preporučiti zaista svakome. Snažna, zabavna, poučna. Ako imate priliku pogledajte je. Osvježiti će Vam večer, nasmijati Vas, opustiti, uznemiriti ili asocirati, a možda nečem podučiti.

Uloge su odigrali  Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Alma Prica, Franjo Kuhar itd.

Pripremila: Edita Trstenjak, 2.HT


15. ožujka gledala sam predstavu „Tri zime“ sa svojim prijateljicama iz razreda. Prikazana je na tribini ČČ na koju odlazimo s profesoricom Senkom Sklepić.

Predstavu je izveo HNK iz Zagreba. Radnja predstave se događa kroz dulje vremensko razdoblje. Prati život nekoliko generacija jedne obitelji u istoj kući. Zimi 1945. godine majka i kći sa suprugom i tek rođenom djevojčicom useljavaju u veliku kuću nekog emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali se otkriva nekoliko obitelji. Zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući. Zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. Obitelj raspravlja o ulasku u Europsku uniju te razmišlja o sudbini kuće u kojoj su dosad živjeli.

Predstava mi se jako svidjela. Ostvarena je raznim sredstvima koji su pratili radnju. Glumci su dočarali hrvatsku povijest.

Ema Novak, 2.HT

 


Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica