KINO ZA MLADE: Dok smo sanjali

Fotografije uz članak 4
17.11.2017
10. studenoga s prijateljima iz razreda i profesoricom Senkom Sklepić išla sam u kino za mlade. Gledali smo njemački film „Dok smo sanjali“- „Als wir träumten“. Prikazuje nam poteškoće odrastanja na istočnoj strani Berlinskog zida petorice prijatelja, a u središtu je Dani. Dani je lik koji mi se najviše svidio jer je želio svojeg prijatelja Marka odgovoriti od konzumiranja droge, premda mi se nije svidjelo kako nije zaštitio svoje prijatelje u opasnom trenutku. To mu se vratilo kad su ga pronašli njihovi protivnici i istukli ga. Tijekom filma, u određenim scenama retrospektivno vidimo kako dječaci odrastaju i zbog čega su takvi. Spaja ih riječ „bratstvo“. Iako nisu biološka braća, odnose se tako te dijele san o svojem techno klubu koji otvaraju u prostoru među nacističkim ruševinama. Sve teče savršeno dok ih ne nalaze suparnici te ih ucjenjuju i maltretiraju. Zatim dolazi djevojka koju Dani naziva „Starlet“ u koju je ludo zaljubljen. Zbog nje ulazi u različite probleme.

Dok smo sanjali film je o odrastanju, ali i o drukčijem, prijelaznom razdoblju za Njemačku. U mladića uviđamo nesigurnost, bunt i željom za slobodom. U toj slobodi nalazi se mnogo opasnosti, kao kod Marka. Predozirao se od droge koju mu je prodao njegov „brat“. S druge strane bunt vidimo u Rica. Rico je želio biti boksač, no u jednom porazu gubi taj san. Uvlači se u svijet droge, vandala, a vidimo i njegov kraj kad ga je policija dočekala pred vratima. U svim tim nesigurnostima, teškom načinu života, siromaštvu javlja se i usamljenost. Tu usamljenost doživljava Paul. On teži ljubavi, ali je shrvan kad ga žena, puno starija od njega odbija. Pitbull je želio biti prihvaćen u društvu i prodavao je drogu drogu dok mu se to nije vratilo kao smrt njegova „brata“ Marka.

U svakom od ovih likova učimo da je izreka „Ne čini drugome ono što ne želiš da se tebi učini“. Kraj filma prikazuje mladiće koji su se pokajali, shvatili svoje greške, bilo je prekasno. U ovom filmu učimo razmišljati sada, a ne kada bude prekasno. Spoznajemo ako je nešto zabavno, nije nužno dobro za nas. Uviđamo da su izazovi zbog kojih se osjećamo dobro i uživamo kratkotrajni, a ponekad za neke tragični.

Maja Marciuš, 2.HT

 

 

10. studenog gledala sam film „Dok smo sanjali“ sa svojim prijateljicama iz razreda. Film dolazi iz Njemačke i snimljen je 2015. godine. Prikazan je na tribini „Kino za mlade“ na koju odlazimo s profesoricom Senkom Sklepić.

Daniel, Mark, Rico, Pitbull i Paul, skupina su prijatelja iz Istočne Njemačke. Odrastaju ranih 90-ih, prve godine ponovno ujedinjene Njemačke kada se sve sukobljavalo i sve se činilo mogućim. Predgrađe je bilo samo njihovo. Barem su oni to tako mislili. Daniel je bio zaljubljen, Rico je bio najbolji boksač, a Starlet je bila najljepša djevojka koju su ikad upoznali. Oni se zabavljaju, izazivaju nerede, vode technoklub. Bježe od neonacista, svojih roditelja i budućnosti. Svaki nered koji su napravili imao je svoje posljedice. Jedna od najtežih posljedica je bila Markova smrt. 

Drama mi se svidjela, iako mislim da je mogla imati bolji završetak. Sviđa mi se pouka, a to je da uvijek pazimo na sebe i na osobe do kojih nam je stalo. O filmu smo raspravljali i na radionici 14. studenog 2017. gdje su i ostali učenici iznijeli svoja mišljenja.

Napisala: Ema Novak, 2.HT

 

U petak 10.11.2017. u 18:00 sati gledali smo film „Dok smo sanjali“. Išli smo u pratnje smo u pratnji profesorice Senke Sklepić. Prije početka filma voditeljica A. Bratinšćak uvela je u film, u njegovu radnju. Film nam prikazuje teško stanje Njemačke te odrastanje Rica, Daniela, Paula i Marka. Dečki su složni i uvijek su tu jedan uz drugog. Poput braće su baš kako se međusobno i zovu. Oni se provode svaku noć, kradu automobile, razbijaju izloge, no uvijek pobjegnu policiji. Eksperimentiraju s alkoholom, cigaretama i drogama. Zajedno osnivaju disko. Godinu dana im je išlo, no onda su ih neprijatelji uništili. Rico je imao san postati boksačka zvijezda, Daniel je htio postati novinar te je htio ljubavnu vezu s predivnom Starletom. Na kraju se sve raspada Rico ide u zatvor, Mark umire. Film nam poručuje da ne smijemo svašta iskušavati u toj dobi. Iako nam je super u tom trenutku, kasnije ćemo snositi posljedice. Film mi se sviđa i jako dobro prikazuje loše pojave, ali i složnost prijatelja. Jedino mi se ne sviđa što tako završava, a nisu ostali zajedno i što nisu ostvarili svoje snove. Najviše mi se sviđa što su prikazani na sladak način dok su bili maleni u školi radišni s idealima.

 

Nensi Jagec 2. UR

 

                                                              

 

Učenici 2. UR i 2.HT u petak 10. studenoga 2017. u 18 sati gledali su film "Dok smo sanjali". Film je njemačko – francuski režirao Andreas Dresen. Naslov filma me privukao da pogledam film pun ljubavi, mržnje, pravog prijateljstva, eksperimentiranja drogama, alkoholom i sl. Film je osvojio nominaciju za Zlatnog medvjeda i German Film Awards, 2015. nominacija za najbolju montažu. Te podatke nam je najavila psihologinja Graditeljske škole Čakovec.

Radnja filma odvija se u Leipzigu, ubrzo nakon propasti Istočne Njemačke. Rico, Daniel, Paul i Mark odrastaju u vremenu ponovnog ujedinjenja zemlje. Dečki se divlje provode, tuku se, kradu, eksperimentiraju, narušavaju mir i red i ostvaruju svoj san, otvaraju svoj disko koji ubrzo zauzimu njihovi "protivnici". Iako su uvijek tu jedni za druge, svi imaju svoje snove: Rico želi boksačku karijeru dok Daniel sanja o velikoj ljubavi i karijeri novinara.

Film mi je ispunio očekivanja, svidio mi se.

Dora Hranilović, 2.UR    

 

 

10. studenoga 2017. u 18 sati u programu "Kino za mlade" gledali smo njemački film "Dok smo sanjali" redatelja Andreasa Drasena.

Glavni glumci su Rico,Daniel,Paul,Mark pioniri s crvenim maramama oko vrata.

Odmah na početku, prije filma, upoznali smo profesoricu A. Bratinšćak koja nas je uvela u film te nas ukratko upoznala s radnjom i problemima u filmu. Bila je to priča koja se odvijala u  Leipzigu nakon propasti Istočne Njemačke. Pet najboljih prijatelja  odrasta u tom teškom razdoblju, procesu ujedinjenja zemlje u kojem su postavljena nova pravila.  Mladići se provode, kradu automobile, uzimaju alkohol i hranu iz trgovina, eksperimentiraju s drogama, bježe od roditelja, razbijaju stvari na ulicama te otvaraju svoj vlastiti diskoklub u kojem se i odvijaju sukobi i tučnjave protiv druge skupine mladića tj. neonacista koji žele zauzeti njihov disko kako bi u njemu prodavali svoju drogu. Njihovi životi nalaze se pred mnoštvom izazova i razočaranja. Svaki od mladića imao je neki cilj u životu npr. Rico je želio boksačku karijeru, no zbog svog divljačkog ponašanja mu to i nije uspjelo, Daniel sanja o velikoj ljubavi sa Starletom najljepšom djevojkom u  Lepzigu te o novinarskoj karijeri.Na kraju budućnost im se nije ostvarila, Mark umire, Rico odlazi u zatvor.

Film je nominiran za nagradu Zlatnog medvjeda 2015 godine te za najbolju montažu German Film Adwards također 2015. godine.

Ovaj film je prikazao i probleme današnjih tinejdžera koji su povodljivi, eksperimentiraju s opasnim stvarima. Na mene je ostavio jak  dojam i jednu veliku poruku. Smatram da ne bismo smjeli biti pod utjecajem društva i trebamo odgovarati za svoje postupke.

Profesorica hrvatskog jezika Senka Sklepić kaže da je film bio težak zbog mnogo nasilja, tučnjava koje su se desile. Zašto nam prikazuju takve filmove? Užasni kadrovi izazvali su duboke dojmove. Mi učenici to lakše podnosimo.

 

Jana Bedić, 2.UR

 

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica