Posjetili smo socijalne zadruge u Čakovcu, Bjelovaru i Križevcima

Fotografije uz članak 3
19.01.2016

Projekt „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“

 

U okviru projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“ čiji je nositelj Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, ravnateljica naše škole, Bosiljka Vinković-Kukolić i profesorice Ivana Borković Novak i Tatjana Frančić-Mikulić posjetile su socijalne zadruge u Čakovcu, Bjelovaru i Križevcima.  Partneri u ovom projektu  su Srednja škola „Ivan Seljanac“ Križevci, Srednja škola Koprivnica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Socijalna zadruga Pružimo ruke iz Bjelovara, Socijalno poduzeće Hedona iz Križevaca, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca te Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu.

 

19. studenoga 2015. u  Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec održao se sastanak Partnerskog vijeća i  Radne skupine za izradu kurikuluma iz predmeta poduzetništvo  predvođen voditeljicom radne skupine za izradu kurikuluma, pedagoginjom iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Ornelom Malogorski. Predstavnici škola i socijalnih zadruga posjetili su i socijalnu zadrugu Humana Nova. Humana Nova je primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva u našoj zemlji. Danas zapošljavaju 13 radnika invalida i teško zapošljivih osoba koje rade na sortiranju rabljenih, na razne načine prikupljenih odjevnih predmeta, izradi industrijskih krpa, krojenju, šivanju odjevnih i raznih uporabnih predmeta, prodaji i promociji. Voditeljica projekta, ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, gospođa Nataša Vibiral upoznala nas je sa dosadašnjim aktivnostima Projekta.

 

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Bjelovar, 16. prosinca 2015. započeo je studijski posjet Bjelovaru i to sastankom radne skupine za izradu kurikuluma i užeg tima za provedbu projekta „Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista. Na sastanku radne skupine za izradu kurikuluma s elementima socijalnog/društvenog poduzetništva definirani su sadržaji za treći i četvrti razred usmjerenja komercijalist koji će biti implementirani u postojeći kurikulum. Nakon sastanka posjetili smo Socijalnu zadrugu Pružimo ruke u kojoj nas je dočekala upraviteljica zadruge Đurđa Adlešić i upoznala sa samim osnivanjem zadruge 2012. godine, načinom i principima funkcioniranja, članovima zadruge, proizvodima, plasmanom proizvoda, edukacijama i priznanjima koja je zadruga do sada dobila i projektima u kojima sudjeluje. O radu u zadruzi govorila je i gospođa Ana Urbanek, a sam rad i izradu proizvoda od komušine demonstrirale su vrijedne žene koje su pokazale da zaista imaju zlatne ruke.

 

13. siječnja 2016. zajedno s partnerima posjetili smo Križevce. Naš domaćin bila je Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci. Ovom prilikom posjetili smo čokolateriju Hedona d. o. o., društveno poduzeće koje je također partner u projektu. Čokolateriju Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci u veljači 2013. sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Do svibnja 2015. u poduzeću je bilo zaposleno 6 osoba, no kako je tržište prepoznalo kvalitetu proizvoda i kako se poslovanje počelo širiti javila se potreba za zaposlenjem još dvije osobe. Upoznali smo ručni način proizvodnje najfinije čokolade i pralina sa deset vrsta punjenja te upoznali vrijedne ljude koji proizvode ove slatke proizvode. Poduzeća je predstavila direktorica Hedone d.o.o. Gorana Katalenić, a o samoj tehnologiji proizvodnji govorila je Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje pralina i čokolade. U Križevcima je održan sastanak Partnerskog vijeća te radne skupine za izradu kurikuluma društvenog poduzetništva. S nama je bio i savjetnik za sadržaje socijalnog poduzetništva Teodor Petričević te savjetnica za izradu kurikuluma Majda Fajdetić.

 

Tatjana Frančić-Mikulić, prof.

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica