Vlatka Hranilović, maturirala 26.6.2007., smjer hotelijersko-turistički tehničar

VLATKA HRANILOVIĆ, hotelijersko-turistički tehničar, studentica Ekonomskog fakulteta u Grazu

 

Dragi učenici ETŠ-a,

 

možda ste na prekretnici kao ja pred 5 godina, možda samo razmišljate, a možda vas daljnje školovanje uopće ne zanima. Za one koji su se pronašli u ovome čitajući ili slušajući, evo nekoliko savjeta i preporuka od mene, ukoliko razmišljate o studiju u inozemstvu, prije svega u Austriji. Ja sam bivša učenica profesorice Munđar, hotelijersko-turističkog smjera, trenutno studentica Ekonomije u Grazu. Već u 3. razredu sjedeći u ovim klupama u kojima vi sad sjedite maštala sam o studiju u Grazu. Možda jer sam znala njemački jezik, a možda jer sam željela nešto više i malo drugačiji izazov.

Za upis na studij u Grazu morate biti upisani na neko od sveučilišta u Hrvatskoj i taj smjer onda upisujete tamo. Ekonomija konkretno, sastoji se od mnogo kvantitativnih predmeta, predmeta s brojkama, ali isto tako ima i mnogo zanimljivih predmeta s kojima ste već imali doticaj u srednjoj školi, poput: marketinga, managementa, knjigovodstva, pravnim predmetima, jezicima i drugima. Osim što se posjećuju predmeti na njemačkom jeziku, fakultet nudi i gotovo sve predmete na engleskom jeziku. No, njemački jezik je, naravno, neophodan. Upisom na fakultet mora se položiti njemački jezik da bi se nakon toga moglo početi s redovnim pohađanjem predavanja. Ne položi li student taj ispit, što je sasvim normalan i čest slučaj, prije no što počne s predavanjima mora upisati školu njemačkog i pohađati jedan ili dva semestra, ovisno o znanju budućeg studenta.

Nakon toga počinju predavanja po preporučenom akademskom planu. Plan nije obavezan, kao recimo u Hrvatskoj i ne upisuju se godine, već samo semestri, što znači da možete upisati sljedeći semestar i neke druge predmetima iako možda nemate položene one is prethodnog semestra. To ne vrijedi za sve predmete, ali na taj način je olakšano studiranje i smanjen pritisak. Isto tako to ima i svoju negativnu stranu – nema pritiska pa se student lakše opusti i fakultet je organiziran na način da se sve radi preko interneta i nema osobe koja vas vodi kroz obrazovanje kao što je to u srednoj školi. Upravo to je i jedna od stvari na koje se studenti moraju naviknuti – fakultet nije srednja škola i morat ćete se pobrinuti sami za sebe. Ali profesori u Austriji potruditi će se da vam to što više olakšaju. Vrlo su pristupačni, ni na koji način nema onog uvriježenog odnosa nadređeni profesor i podređeni student, već su profesori vrlo otvoreni i spremni na suradnju i poštovanje svog budućeg kolege. To je jedna od prednosti koje mnogi strani studenti istiću kao najveći razlog svog studija u Austriji. 

Moram napomenuti da je i studij u Beču veoma priznat i nudi još više smjerova i mogućnosti. Ja sam odabrala Graz zbog blizine i prepoznatljivosti. U svakom od tih gradova nećete imati problema s pronalaskom prijatelja jer ima mnogo međimuraca, hrvata ili ljudi iz balkanskih zemalja. Noćni život je jako zanimljiv i buran, a tu je naravno i shopping kao jedna od boljih prednosti života u Grazu.

Već tokom studija shvatila sam da bi htjela spojiti moja dva obrazovanja – hotelijersko-turističko obrazovanje i ekonomiju. Smatram da kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj ima velikog potencijala za pronalazak posla u tim branšama, a i velika mi je želja raditi takav posao. Već u srednjoj školi kod mene se razvila velika ljubav prema turističkoj branši i radu s ljudima, a jezici koje smo učili jako intezivno pomogli su mi i za studij u inozemstvu i za budući rad s turistima.

Sve u svemu, rado se vratim u ovu školu koja mi je pružila toliko znanja i mogućnosti, a sada to proširujem na jednom drugom jeziku, u jednom drugom gradu s nadom u što više otvorenih vrata.

Želim vam puno uspjeha pri ovoj velikoj odluci i stojim vam na raspolaganju zatrebate li kakve informacije ili prijateljicu za savjet u vezi školovanja u Austriji.

 

Lijep pozdrav

Vlatka Hranilović

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica