Kristian Novak s učenicima ETŠ-a

Fotografije uz članak 6
15.10.2014

SUSRET S KRISTIANOM NOVAKOM  U EKONOMSKOJ I TRGOVAČKOJ ŠKOLI

Povodom Mjeseca knjige, Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec 15.10.2014. posjetio je Kristian Novak, književnik iz Međimurja, točnije Vrhovljana, čija je knjiga ,,Črna mati zemla“ među najprodavanijim knjigama 2013. godine. Susret s piscem započeo je dramskim igrokazom polaznika naše škole koji nas je uveo u tematiku romana.

Profesorica Valentina Perčić – Štefok vodila je intervju s Kristianom Novakom iz kojeg saznajemo da je pohađao čakovečku Gimnaziju i usporedo se bavio karateom te bio i državni reprezentativac. Svoj prvi roman Obješeni objavio je 2005. u Biblioteci Insula, koja objavljuje djela mladih međimurskih autora.  Za početak njegova bavljenja jezikom i književnošću zaslužan je njegov srednjoškolski profesor hrvatskoga jezika Pranjić koji ga je ohrabrivao i poticao u njegovim prvim književnim pokušajima. Roman ''Črna mati zemla'' , djelomice je autobiografski tekst o piscu Matiji Dolenčecu. Zapravo, roman govori o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, i urbanog u tamno, blisko i ruralno. Potisnuta priča Dolenčecova života govori o njegovom djetinjstvu u međimurskom selu, smrti oca, mitovima i lokalnim legendama o kojima mu je, kako kaže, pričala baka. O izmišljenim prijateljima Heštu i Pujtu, svakodnevnim lažima, okrutnosti, samoći i ljubavi. Jedan od motiva ovog slojevitog romana su i  samoubojstva koja su se događala u njegovu mjestu. Ne razumijevajući događaje kojima je svjedočio, dječak  M.D. smatra da je on kriv za ta samoubojstva. Roman je napisan standardnim književnim jezikom i vrhovljanskim idiomom. Pisac je naglasio da roman ne bi bio uvjerljiv bez kajkavštine u dijalozima, a za one koji je ne razumiju napravljen je rječnik. Istaknuo je kako je kajkavština nepravedno potisnuta na suvremenoj književnoj sceni. Otkrio nam je da je započeo rad na novom romanu koji je tematikom također vezan za Međimurje.

I za kraj, prema riječima Kristiana Novaka, nema većeg užitka od bavljenja književnošću. Za pisanje nije dovoljan samo talent, već je potreban i veliki trud jer pisci se ne rađaju, već se stvaraju, a najveće zadovoljstvo svakog pisca je kad  njegovo djelo zavoli čitateljska publika.

Emina Bedić, 4.b


Povodom Mjeseca knjige ETŠ 15.10.2014. posjetio je Kristian Novak, književnik podrijetlom iz Međimurja čija se knjiga ,,Črna mati zemla“ nalazi na vrhu ljestvica čitanosti u Hrvatskoj. Druženje s književnikom započelo je čitanjem kajkavskih stihova naših učenika i kratkom dramatizacijom ulomka iz romana koji nas je likovima Hešta i Pujta uveo u svijet romana. U razgovoru s moderatoricom susreta Valentinom Perčić – Štefok Kristian Novak govorio je o svojim srednjoškolskim danima i poticajima za pisanje knjige. Istaknuo je svoje djetinjstvo u Međimurju i bakine strašne priče o čudovištima koje su mu ostale u sjećanju. Na kraju nam je otkrio da radi na novoj knjizi tematika koje je također vezana za Međimurje.

Filip Potočnjak, 1.b

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica