Bajkaonica u školskoj knjižnici

Fotografije uz članak 4
23.12.2009

Ima li ljepšeg načina, dočekati Božić i Novu Godinu nego napisati zajedničku bajku?

Ozareni predblagdanskim očekivanjima, lijepim željama, nastojanjima da sutra bude bitno drugačije, ljepše, iskočili smo na tren iz strogo uređenih tračnica podjele na važno i nevažno.

Odlučili smo ovaj put napraviti iznimku i odvojiti dio učioničkog prostora i satnice za avanturu u svijet mašte i  igre.

Pozvali smo u goste dvije grupe djece iz obližnjih vrtića na radionicu pod nazivom „Bajkaonica“ da bismo zajedno pisali bajke.

Djeca su, podijeljena u pet grupa po petero prema bojama, bez međusobnog prisluškivanja dogovorno smislila dio iz kojih će kasnije nastati pet različitih bajki.

Svaka je boja imala svoj zadatak.

Žuta grupa je osmislila početak, radnju i kraj buduće bajke.

Zelena je opisala izgled krajolika, vrijeme, običaje, navike i život stanovnika.

Plava je dodijelila imena različitim likovima, mjestima, selu, rijekama…

Crvena grupa je opisala tko i kakav je negativan lik, što radi, zbog čega, kao i tko su njegovi pomagači.

Narančasta je isto napravila za pozitivne likove.

Htjeli smo djeci prenijeti svoje iskustvo da shvate već sada kako sve stvari koje imamo na umu nije dovoljno samo htjeti ispričati. Da bi one zaživjele, trebamo se znati izboriti u grupi drugih u kojoj svatko za sebe i one koje predstavlja, jednako tako  bira i izabire svoj dio priče.

Možemo samo nagađati što se sve moglo i smjelo dogoditi u Balonovcu pod velikim plavim nebom s puno oblačića u obliku autića i balončića čiji siromašni stanovnici jednostavno odu u penziju, a jako bogati idu u obližnji ZOO ili padaju padobranom. Djeca najviše od svega vole balone, zbog kojih se dogodilo sve to što se događa našoj Ovčici na putu od kuće do škole nakon što su je presreli zločesti Smradac, Šiš-Miš i Tajceka.  

Sve ćemo saznati tek kad se naši mali kreativci prilikom sljedećeg susreta uspiju o svemu i dogovoriti…

Lea Resman-Borković, školski knjižničar

 

 

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica