Dobro došli u školsku knjižnicu!

Fotografije uz članak 2
21.08.2017
ŠKOLSKA KNJIŽNICA – INFORMACIJSKO I KULTURNO SREDIŠTE ŠKOLE

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec počinje samostalno  djelovati  1. siječnja 1992. godine. Djelidbom Srednjoškolskog školskog centra Josip Štolcer Slavenski, školska knjižnica i cjelokupni knjižni fond pripada  Gimnaziji, stoga učenici usluge knjižnice nastavljaju koristiti u susjednoj školi.

Mala, bez prikladnog namještaja i s malim brojem darovanih knjiga u više-manje raspadnutom stanju, knjižnica je i službeno formirana  školske godine 1995/1996.

Školski su se knjižničari tijekom vremena mijenjali te su u kratkom razdoblju, nadopunjavajući satnicu u nastavi, u knjižnici radile Dragica Megla, Gordana Hobor-Nokolić, Natalija Bregović, Vesna Lončarić i Lea Resman-Borković. Tek 1. rujna 2003. godine odobrava Ministarstvo prosvjete i športa puno radno vrijeme  za diplomiranog školskog knjžničara s položenim stučnim ispitom.

U studenom 2004. godine je nabavljen računalni program za školske knjižnice, pomoću kojeg je obrađena glavnina knjižne građe. Danas  knjižnica posjeduje 5937 svezaka knjižne i 97 komada neknjižne građe, od čega je 45 komada video kaseta, a ostalo su  DVD-i. Godišnje u knjižnicu kontinuirano  pristigne i dvadesetak naslova perodike koje korisnici rado i često koriste.

Svakim danom je sve više učenika i predmetnih profesora koji osjećaju da je knjižnica sastavni dio odgojno obrazovnog programa škole, a ne samo mjesto za posudbu knjiga. U formiranju knjižnice kao multimedijalnog središta, nastojeći učenje približiti svakom djetetu, pomaže cijela zajednica kroz opremanje odgovarajućom tehnikom i literaturom. Knjižnica je mjesto suradnje i timskog rada, gdje se svi nastavni i izvannastavni sadržaji preklapaju i gdje se prepoznaju jedni u drugima. U isto vrijeme, knjižnica je i mjesto gdje se u svakom trenutku korisnik može izolirati i usmjeriti prema vlastitim interesima.

U trendu sve uže specijalizacije, važno je naučiti u dijelu prepoznati cjelinu, a knjižnica je upravo jedno od takvih mjesta gdje sve stvari postoje naizgled odvojeno, pa ipak jednako dostupne i prepoznatljive da bi ih se istražilo, upoznalo i prihvatilo.

Lea Resman

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica