Knjige koje volimo u MHK 2015.

Fotografije uz članak 7
21.10.2015

Učenici III. osnovne škole Čakovec ugostili srednjoškolce Ekonomske i trgovačke škole Čakovec

U srijedu, 21. listopada desetak osnovnoškolaca III. osnovne škole Čakovec zajedno sa svojom ravnateljicom ugostilo je srednjoškolce Ekonomske i trgovačke škole Čakovec na satu izborne lektire.

Pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Senke Sklepić srednjoškolci su imali priliku upoznati se s vrijednim navikama čitanja osnovnoškolaca i njihovim kreativnim, književnim stvaralaštvom. Dvadeset i troje učenika hotelijersko-turističkoga smjera imalo je zadatak upoznati učenike iz osnovne škole sa sadržajem, aktualizacijom i parafraziranjem svojih izbornih lektira među kojima se istaknula lektira učenice Ane Polanec koja je obradila i raščlanila knjigu poznate književnice Marije Jurić Zagorke "Kći Lotrščaka". Naime, ona je uz sjajan osvrt na djelo napravila i vrlo kreativan strip. Osim upoznavanja Marije Jurić Zagorke te njezinog djela "Kći Lotrščaka", osnovnoškolci su imali prilike upoznati se sa sadržajem i nekolicinom pojmova što ih čekaju u srednjoj školi kao što su aktualizacija, parafraziranje i osvrt. Učenici ETŠ-a su vrijedno objasnili te pojmove, a učenici III. osnovne škole marljivo su zapisivali.

(Matija Topličanec, 2.HT)

U srijedu, 21.X. profesorica Senka Sklepić i učenici II. HT razreda otišli su povodom Mjeseca hrvatske knjige u III. osnovnu školu u Čakovec. 

U III. osnovnoj školi dočekala nas je ravnateljica škole, Nataša Hajdinjak, koja nas je lijepo ugostila. Dobili smo zadatke koje smo morali obaviti tijekom našeg posjeta. Svaka skupina imala je drukčiji zadatak. Naš prvi zadatak bio je naravno odabrati i pročitati knjigu po izboru. U skupini su nam se pridružile dvije učenice iz šestog razreda i dvije iz osmog razreda. Kada smo odabrali sve zadatke, morali smo prezentirati našu grupu, njihove i naše dojmove. Nakon slušanja svih skupina donijeli smo zajednički zaključak. 

Zaključili smo da osnovnoškolci više čitaju od nas te da čitanje dovodi do razvoja našeg jezika i sposobnosti.
Čitajmo više.

 

(Nikolina Žvorc, 2.HT)

 

21. listopada 2015. Posjetili smo Treću osnovnu školu. Ljubazno nas je dočekala ravnateljica i smjestila nas u razrede, gdje su nam se kasnije pridružili osnovnoškolci. Podijelili smo se u četiri skupine i svaka je dobila svoj zadatak vezan uz izbornu lektiru.

                U našu skupinu su se pridružile Ela i Hana. Zadatak naše skupine bio je „Čitanje i slušanje“. Trebali smo predstaviti svoju izbornu lektiru dok su nas osnovnoškolci trebali slušati i zapisivati bilješke. Kada smo mi završili naše predstavljanje, upitali smo ih za dojam i kritike. Obje su se složile da su im lektire zanimljive i da im se sviđa naš izbor. Tada smo im postavili još nekoliko pitanja o lektirama. Najdraži lik iz izborne lektire „Klara“ bila im je glavna junakinja, a najmanje im se sviđao Ratko. Rekle su da bi rado pročitale „Klaru“. Vole čitati knjige, ali nemaju najdražu knjigu ni pisca.

                Misle da bi se pisci trebali više usredotočiti na to da udovolje publici kojoj su te knjige namijenjene. Na kraju smo izrekli svoja vrednovanja naše izborne lektire i složile su se da će ih pročitati.

 

(Ana Simon, 2.HT)

 

Na satu Hrvatskoga jezika, povodom Mjeseca knjige, posjetili smo III. osnovnu školu u Čakovcu. Došavši u školu, podijelili smo se u četiri skupine te smo dobili osnovnoškolce u skupinu. Saznali smo da su oni učlanjeni u čitateljski klub u školi i da ih je trenutno jedanaest. Oni jako vole čitati, ali zbog školskih obaveza ne stignu čitati onoliko koliko bi željeli.

Za izbornu knjigu odabrala sam Gavranovu knjigu „Kafkin prijatelj“. U romanu možemo pronaći brojne poruke:

„ Svaka napisana knjiiga odbljesak je života kojim je živio njezin autor.“

„Otac je prvi Bog kojeg spoznajemo. Svi koji dođu nakon njega manje su važni.“

Učenicama u našoj skupini toplo sam preporučila ovu knjigu jer govori o pravom prijateljstvu koje se rijetko gdje nalazi. Govori  o ljudima koji se čak brinu za druge, a ne samo za sebe. Ali najvažnije od svega, donosi nam životnu poruku: da se moramo izboriti za sebe i za svoje snove, da ne smijemo biti sami na svijetu i da ne smijemo dopustiti da nas rat ili bolest zaustave u ostvarivanju svojih ciljeva, u cijelom svom životu ne smijemo zaboraviti prijatelje.

(Natalija Kerovec, 2.ht)               

               

U srijedu na satu Hrvatskoga jezika u pratnji profesorice i knjižničarke posjetili smo III. osnovnu školu u Čakovcu. Naš sat Hrvatskoga jezika provodili smo u društvu učenika osnovne škole čitajući im naše lektirne uratke. Naše lektire predstavljali smo po skupinama. Cilj je bio ostvariti dojam kako uvijek treba čitati s razumijevanjem i bitno je zavoljeti ono što čitamo. Učenicima osnovne škole djela su bila zanimljiva i način na koji smo predstavljali kako bi i oni pročitali neka od tih lektirnih djela. Većina učenika voli čitati moderne romane, ali ne vole čitati starije romane, jer kažu da nisu toliko zanimljivi kao moderni romani.

 

(Monika Novak, 2. HT)

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica