Čitanje pod krošnjama

Fotografije uz članak 11
23.10.2013
Svatko od nas donio je nešto zanimljivo o Shakespeareu te smo tako zajedno u krugu oko velikog stabla redom čitali. Nikolina nam je opisala način na koji se školovao. Dakle, Shakespeare je u školi sve učio na latinskom jeziku te je obožavao čitati Ovidijeva djela osobito Metamorfoze. Valentina je pročitala tekst koji govori kako je Shakespeare školu morao napustiti već s 14 godina jer su poslovi njegova oca krenuli nagore. Od tad pa sve do njegove osamnaeste godine ne postoje nikakvi podaci o njegovu životu. Robert i David su nam pročitali nekoliko stranica iz djela San Ivanjske noći te smo izdvajali neke ključne pojmove i riječi. Tamara je čitanje završila s nekoliko riječi o njegovim portretima. Sačuvan je njegov portret od Martina Deshota i uljani portret nepoznata autora koji se čuva u Nacionalnom muzeju portreta u Londonu.
Petra Šadek, 2.ur

23. listopada 2013. godine učenici 2.UR razreda sa profesoricom Sklepić povodom mjeseca čitanja knjiga proučavali su zanimljiv život Williama Shakespearea. Valentina Dolenec i Nikolina Srša govorile su o njegovo obrazovanju i nagađanjima da je napustio školu godine 1578. Imao je kćer Judith i sina Hamleta. Zanimljivo je to što je Hamlet i jedna od njegova najuspješnijih dramskih tekstova.
Također postoje nagađanja da je bio homoseksualac. Zabavili smo se i saznali više o jednom od najpoznatijih pisaca svih vremena.
Ivana Novak, 2.ur

Povodom Mjeseca knjige, naša škola i ove godine uključila se u tradicionalno obilježavanje manifestacije „Čitajmo“. Dana 23. listopada sat hrvatskog jezika proveli smo u prirodi okruženi predivnim bojama jeseni. Svatko od nas je s ostatkom razreda podijelio neke vrlo bitne i zanimljive podatke i činjenice o životu Williama Shakespearea. Usprkos jakom vjetru koji nas je ometao u slušanju, kroz zabavu smo čuli i naučili puno novih stvari na vrlo zanimljiv način.
Marta Sečan, 2.ur

Povodom Mjeseca knjige 23.10.2013. godine 2.ur razred s profesoricom Sklepić proučavao je život Williama Shakespearea. Čitali smo o njegovu načinu života, njegovim djelima, neke zanimljivosti o njemu... Anita Brodar govorila je o njegovoj ženidbi s Ann Hathawey,
a Martina Zadravec i Ana Novak istaknule su da je doba renesanse bilo doba eksperimentiranja te da je on bio homoseksualac. Imao je kćer Judith i sina Hamleta. Djelo Hamlet je jedno od najuspješnijih djela. Valentina Dolenec i Nikolina Srša govorile su o Shakespeareovu obrazovanju te su istaknule da je napustio školu 1578. godine. Govorili smo o pitanju je li on napisao sva ova djela? Zaključili smo da su djela pripisana njemu, ali ne postoji dokaz za to. Na kraju je nekoliko učenika pročitalo njegove slavne stihove. Ponovili smo što smo već znali o Shakespeareu i saznali nešto novo.
Hrvoje Goričanec, 2.ur

Povodom Mjeseca knjige prošlu srijedu proveli smo sat hrvatskog jezika ispred škole pod krošnjama čitajući Shakespearea. Tako smo doznali o njegovom životu i stvaranju. Završili smo s riječima Bena Jonsona:  " Štioče, ne gledaj njegovu sliku, nego njegovu knjigu. "
Marta Sečan, 2.ur

Da bi nam sat hrvatskog jezika bio zabavniji i u opuštenijoj atmosferi, profesorica Senka Sklepić odlučila je taj sat održati vani u okolici škole. Učenici su imali zadatak istražiti Shakespeareov život. Saznali smo mnoge zanimljive anegdote iz njegova života. Također smo čitali ulomke iz komedije San Ivanjske noći. Ulomak iz knjige pročitao je profesor vjeronauka i učenica susjedne nam škole.
Nikolina Srša, 2.ur

Mjesec hrvatske knjige obilježili smo u obliku nastave na otvorenom nazvanom, 'Čitajmo pod krošnjama'. Svatko iz razreda donio je podatke o životu Williama Shakespearea. Proveli smo jedan školski sat u dvorištu čitajući zanimljivosti o pjesnikovu životu. Nikolina je prva nastupila čitanjem o tome kako je školu u njegovo vrijeme trajala od 6 ujutro do 7 navečer, i tako 6 dana tjedno. To nas je sve jako začudilo, i izmijenili smo neke čudne poglede koji su govorili 'Hvala Bogu da ne živim u ono vrijeme.' Ana nam je pročitala neke od njegovih najpoznatijih izreka, što mi se posebno svidjelo. Neki od najljepših bili su:' Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek', 'Glazba je hrana ljubavi' te 'Ljubav se rađa, živi i umire u očima'. Druženje smo završili čitanjem pojedinih činova iz njegovog djela San Ivanjske noći.
Klara Kelner, 2.ur

Povodom Mjeseca hrvatske knjige izašli smo s profesoricom hrvatskog jezika Senkom Sklepić i školskom knjižničarkom Leom Resman-Borković kako bismo čitali pod krošnjama drveća. Zadatak nam je bio skupiti nekoliko zanimljivosti o Williamu Shakespeareu. Svaki učenik čitao je što je donio pa smo tako ponešto saznali o njegovom uzbudljivom životu. Šetajući susreli smo i profesora Karla Vukovića iz susjedne Gimnazije koji je održavao nastavu sa svojim učenicima. Na prijedlog profesorice Senke Sklepić pročitao nam je ulomak iz djela San Ivanjske noći, a poslije njega gimnazijalka Antonija koja se toliko uživjela u čitanje da je bio užitak slušati. Ovaj zanimljivi sat završili smo svi sretni i zadovoljni te bismo ga rado ponovili. A cilj nam je bio promicati knjige i čitanje.
Melanija Vidović, 2.ur

Učenici 2.ur razreda zajedno s profesoricom Senkom Sklepić posvetili su sat Williamu Shakespeareu. Sat je bio održan 23.10.2013. ispred Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Povodom Mjeseca knjige čitali smo o Williamu Shakespeareu. Svaki od učenika pripremio je zanimljivosti o Shakespeareu. S nama je pošla i knjižničarka naše škole koja je sat uputpunila fotografijama. Pripremili smo zanimljivosti iz različitih područja Shakespeareova života. Osim učenika, Shakespeareovo djelo čitao je profesor naše škole. Osobito do izražaja došlo je čitanje učenice iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Bilo je korisno vrijeme provesti u prirodi. Uživali smo, čitali i proširili svoje znanje o Williamu Shakespeareu.

Anita Brodar, 2. ur


 

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica