Dojmovi o filmu Djeca tranzicije

07.03.2017
DJECA TRANZICIJE

2. ožujka profesorica Senka Sklepić pozvala nas je izvan nastave na Međunarodnu reviju filmova za mlade. Meni se film svidio jer govori o problemima današnjice. Likovi su bili školarci s problemima pa je namijenjen nama. Film je poučan.

Radionica mi se svidjela jer nam je profesorica i voditeljica protumačila ono što nam nije poznato pa smo svi mogli s lakoćom odgovarati na pitanja i sudjelovati.

Novi pojmovi koje sam naučila su dihotomija, filmski titl, dvoplan, metonimija, krupni plan, paralelna montaža i animacija. Naučila sam da dokumentarni filmovi ne mogu biti uvijek objektivni.

Delia Mesarić, 1. htBili smo u kinu 

Film mi se svidio, vidio se kontrast između bogatstva i siromaštva, brige i nebrige roditelja. Vidjelo se kako roditelji potiču djecu na ponašanje i kako ih odgajaju.

U RADIONICI

Pitanja nisu bila teška. Bilo je lako odgovarati jer smo samo morali razmišljati o onome što smo vidjeli u filmu te povezati. Sudjelovala sam u radionici i bila vrlo aktivna. Sviđa mi se što se 1.ht osobito istaknuo.

Naučili smo nove pojmove kao što je:

Dihotomija- biti ili imati

Filmski titl- za lakše snalaženje u filmu

Dvoplan- 2 lica u kadru

Krupni plan- redatelj iznevjerava naša očekivanja

Montaža- spajanje kadrova

OBJEKTIVNI dokumentarni filmovi ne postoje! Postoje samo subjektivni.

Tamara Barić, 1. ht

 

FILM U SLOBODNO VRIJEME 

Film mi je ostavio snažan dojam.  Bio je tužan. Vrlo me pogodilo Martino samoubojstvo i zlostavljanje Natalie. David mi je bio slatki dječak, mali zavodnik. Mala Lana previše je razmažena. Nepristojno je odgovarala kameri i ljudima. Predstavlja današnje društvo. Radionica mi se svidjela. Bilo je zabavno i poučno, nismo se baš svi usudili dignuti ruku da ne bismo pogriješili u odgovoru.

Pojmovi iz filma koje smo naučili:

-          metonimija

-          tranzicija

-          krupni plan

-          najavnica

-          odjavnica

-          paralelna montaža

-          filmovi ne mogu biti objektivni 

Pripremila: Edita Trstenjak, 1. htDOJAM O FILMU DJECA TRANZICIJE

2.3.2017. u 10 sati išli smo u kino. To je bilo u naše slobodno vrijeme, ali smo se odazvali. Teme su poučne: odrastanje, generacijski jaz, biti drukčiji (ZAPAMTITE U MJESECU HRVATSKOGA JEZIKA, A NE DRUGAČIJI). Film mi se jako svidio jer je poučan, zanimljiv i govori o najčešćim socijalnim problemima s kojima se u današnje vrijeme susrećemo kao što su siromaštvo, nasilje i zlostavljanje mladih na društvenim mrežama. Sviđa mi se način na koji se održala radionica i što smo svi mogli sudjelovati. Učenici iz mog razreda i ja istakli smo se u odgovaranju na pitanja koja su nam bila postavljena o filmu i s lakoćom odgovarali na njih.

Nika Šafarić 1. ht

 Osvrt: Kino mlade

     „Kino za mlade“ program je Centra za kulturu u Čakovcu čiji je cilj promišljanje i raspravljanje o različitim temama osobito u stranim filmovima. Projekt je započeo u jesen 2015. godine, a do sada je u ovom programu prisustvovalo 1100 učenika. Razgovorom o različitim temama ukazuje se na umjetnički filmski sadržaj te se potiče druženje i rasprava o problemima mladih. Filmovi se prikazuju prvog petka u mjesecu u 18 sati.

     3. ožujka u 18:00 sati prikazan je španjolski film iz 2014. godine „Sakriveni“. To je romantična drama u režiji Mikela Rueda. Uvod i analizu filma vodila je specijalistica školske medicine, Narcisa Slugan koja je potaknula temu spolnosti i ljudske tolerancije. Film prati 14-godišnjeg Ibrahima koje je iz Maroka došao u Španjolsku kako bi uspio u životu. Ubrzo upoznaje Rafu te njihovo prijateljstvo prerasta u ljubav. Njihova ljubav od samog početka nailazi na mnoge probleme te se likovi suočavaju s problemom rasizma, seksualnosti, ali i problema. Film promiče toleranciju i jednakost svih rasa. Redatelj je za ovaj film dobio inspiraciju snimanjem filma „Cuando Corres“ o migrantima te prikazuje kroz što sve prolaze imigranti te kakav je njihov način života. Film je snimljen retrospektivno, naglašava detalje kako bi se bolje dočarale emocije i ponašanja glumaca. Film je prikazan na brojnim festivalima te je osvojio nagrade u Španjolskoj i diljem Europe.

     Film je namijenjen mladima starijih od 14. godina te bih ga preporučila svim srednjoškolcima . Iz filma proizlaze brojne poruke o životu te kako cijeniti druge ljude i promicati jednakost.

Helena Šardi, 3.g

 

 

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica