Matica hrvatska - predstavljanje knjige Ernesta Fišera

Fotografije uz članak 2
06.03.2018

Matica hrvatska - predstavljanje knjige  Ernesta Fišera

Govoreći o povijesti jezika i povezivanju sadržaja i života u zajednici profesorica Senka Sklepić pozvala nas je u Maticu hrvatsku. Zbog lošeg vremena samo sam se ja odazvala.  

U utorak, 13. veljače 2018. godine u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održana je književna večer s varaždinskim književnikom Ernestom Fišerom. Predstavljena je njegova dvanaesta knjiga zbirka  pjesama Preludij za anginu pectoris. Knjiga je prošle godine proglašena najboljom među pjesničkim zbirkama na natječaju Društva hrvatskih književnika te je Ernestu Fišeru dodijeljena nagrada Tin Ujević.

Književnik, publicist, profesionalni novinar i kulturni djelatnik Ernest Fišer  rođen je 2. svibnja 1943. u Zagrebu.  Gimnaziju je završio u Varaždinu, a na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu diplomirao je studij likovnih umjetnosti.  U vrijeme Hrvatskog proljeća djelovao je kao urednik svih izdanja Kulturno-prosvjetnog društva Zrinski u Čakovcu, a zatim je do kraja 1978. bio urednik čakovečkog Tiskarsko-izdavačkog zavoda Zrinski. Jedan je od pokretača Međimurskog kalendara Kajkavskoga kalendara. Također, priredio je za tisak prvu Antologiju hrvatskog dječjeg kajkavskog pjesništva, a bio je i glavni urednik časopisa Kaj, kojemu je i danas jedan od urednika. Od 2009. godine glavni je urednik časopisa Matice hrvatske Kolo. Pisac je pjesnički opus uokvirio zbirkom Preludij za anginom pectoris nazvavši je krunom svojega dosadašnjeg pjesničkog rada. Ona je zapravo nastavak prethodne zbirke koja se zove Doba nevremena koja je objavljena prije dvije godine. Isto tako, ta zbirka je nastala na temelju kajkavske pjesničke zbirke Macbeth na fajruntu. Naveo je sve tri pjesničke zbirke i istaknuo kako su mu one važne iz više razloga. U njima počinje pisati o svojem životnom iskustvu. Može se reći da je to i intimna zbirka. Neke pjesme posvećuje svojim unucima. Također,  počinje pisati kao angažirani pjesnik. Piše o svemu što ga okružuje, što ga muči i što mu smeta u današnjem društvu. Uz autora su  o zbirci govorili književni kritičari Davor Šalat i Milan Bešlić. Večer je organizirao Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

Učenici Gimnazije Josip Slavenski Čakovec skupina Boeminkon pobrinuli su se da večer bude još ugodnija. Tijekom večeri izveli su neke od najljepših međimurskih pjesama. Gosti kao i autor su bili oduševljeni cjelokupnim programom. Uživali su u društvu jednoga od najznačajnijih kajkavskih  pjesnika koji je više puta naglasio kako se svaki put veseli dolasku u Čakovec.

 

Anda Pintarić, 4.g

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica