Osvrti učenika na film „Bitka za Vukovar – kako smo obranili grad i Hrvatsku“

Fotografije uz članak 1
04.10.2017
„Bitka za Vukovar – kako smo obranili grad i Hrvatsku“

27. rujna 2017.godine u Centru za kulturu Čakovec odigrao se glazbeno-scenski spektakl "Bitka za Vukovar -  kako smo branili grad i Hrvatsku". Ovaj film je bio prikazivan u 123 grada. Čakovec je bio 124. Redatelji filma Damir Plavšić i Damir Markuš prije 26 godina i sami su bili na najkrvavijem dijelu Vukovara -  borili su se na Sajmištu. Film je izazvao veliko oduševljenje a u nekih žalost. Vukovar je branilo 1083 branitelja dok ne neprijatelja bilo 60 do 90 tisuća.. 

Predstava je započela izvedbom djece iz Kulturno umjetničkog društva  Mihovljan. Njihova igra završila je zvucima sirene koji su najvili uzbznu. Nakon toga započela je prva priča o jednoj maloj djevojčici koja je na žalost ubijena. Prije svake potresne priče Kulturno umjetničko društvo  Mihovaljan donijelo je svijeće i pjevali su tradicionalne hrvatske pjesme. Film je trajao 60 minuta. Nakon završetka filma obratio nam se hrvatski branitelj Damir Plavšić. Njegov govor meni je bio zanimljiviji i potresniji, nego sam film. Rekao je neke uspomene o Domovinskome ratu  koje su bile tužne, strašne i zanimljive. Posebno je naglasio da se svi ti hrvatski branitelji i dobrovoljci nisu borili i da nisu branili Hrvatsku kakva je danas. Također je rekao da je žalosno da se u školama toliko malo uči o Domovinskome ratu, točnije tri stranice gradiva u knjizi iz povijesti i jedan književni tekst iz hrvatskog jezika. Damir Plavšić u jednom trenutku spomenuo je kad je počeo rat, on je bio na drugoj godini veterinarskoga fakulteta. Kada su dijelili zahvalnice, na pozornicu je došao predstavnik jednog Kulturno umjetničkog društva uzeo mikrofon u ruke i rekao da je i on bio na drugoj godini istog fakulteta, ali da on nije imao hrabrosti ići u rat. Bio je to jako emotivan trenutak jer su se gospodin Damir Plavšić i taj gospodin zagrlili i počeli plakati. Obratio nam se predstavnih hrvatskih branitelja iz Međimurske županije te nas je zamolio da minutom šutnje odamo počast svim poginulim, nestalim i ubijenim braniteljima čija je imena pročitao. Nakon toga gromoglasnim  pljeskom pozdravili smo sve prisutne branitelje.

Govor branitelja završio je Thompsonovom pjesmom "Lijepa li si". Cijeli centar za kulturu u jedan glas počeo je pjevati. Bilo je predivno čuti kako i stari i mali zajedno pjevaju.

Ovaj film ostavio je jako veliki dojam na mene. Hvala svim braniteljima što su se borili za nas.

Ana Kocijan, 2.ur


Glazbeno-scenski spektakl „Bitka za Vukovar – kako smo obranili grad i Hrvatsku“, prva je hrvatska braniteljska predstava koju su režirali hrvatski branitelji, a koja na realističan način prikazuje herojsku obranu grada Vukovara. Željela sam otići gledati predstavu zbog toga što me zanima sve o tome što se dogodilo tada u Vukovaru.

Film započinje igrom djece, a tijekom igre počinju padati granate i oglašava se sirena. Počinju se prikazivati priče koje govore kako se zbivalo, koji dan i na kojem mjestu, a između svake priče "KUD" Mihovljan je imao svoj nastup. Prva priča mi je bila najtužnija jer govori kako malena djevojčica u urušenoj kući moli, a vani padaju granate. Na kraju je jedna pogodila i njenu kuću gdje je djevojčica stradala s najdražim medom u ruci i malenim psom pokraj. Nakon filma i zadnjeg nastupa "KUD" Mihovljan, hrvatski branitelj Damir Markuš govorio je o Domovinskom ratu i o tužnoj današnjici Hrvatske. Rekao je kako je tužno što o Vukovaru učimo samo tri stranice, a lektire ne čitamo jer ih nažalost skoro ni nema. On je napisao memoare pod naslovnom "58". U kazalište su došli heroji iz Međimurja. 

Film mi se jako svidio, ugodno sam iznenađena. Iako je bio vrlo tužan, ponosna sam na naše heroje i mislim da bi svi Hrvati morali biti.

Lea Držanić, 2.ur


U srijedu, 27. rujna 2017. moji prijatelji iz razreda i ja otišli smo u Centar za kulturu Čakovec gdje se prikazivala filmsko-scenska izvedba o Domovinskom ratu. Mene je film oduševio. Na početku je folklorna skupina otpjevala i otplesala nekoliko pjesama. Film je počeo glasnom, uznemirujućom sirenom. Ova izvedba prekidala se nekoliko puta zbog toga što su skupine imale svoj doprinos izvedbi. Ovaj film ostavio je veliki utjecaj na mene, svaka scena posebno. Drago mi je da sam iz prve ruke mogla čuti kako je bilo i što se odvijalo u Vukovaru. Nakon završetka filma general Damir Plavšić pozvao nas je da velikim pljeskom zahvalimo međimurskim braniteljima od kojih je nekolicina sjedila u publici i da isto tako održimo minutu šutnje za one koji više nisu sa nama. On i još nekoliko njegovih kolega govorilo je o njihovim doživljajima i njihovu iskustvu u ratu. Na kraju su svi međimurski branitelji došli na pozornicu o svi zajedno zagrljeni otpjevali Thompsonovu pjesmu „Lijepa li si“. Neke scene i rečenice izmamile su suze na moje lice. Film je ostavio jako velik utjecaj na mene. 

Lea Kocijan 2.ur


27. rujna 2017. godine  u grad Čakovec došao je glazbeno-scenski spektakl „Bitka za Vukovar“. Ovaj spektakl prva je hrvatska, braniteljska i edukativna predstava koja je do sada izvedena u 121 gradu u Republici Hrvatskoj i svijetu. Redatelji su sudionici vukovarske obrane Damir Markuš i Damir Plavšić. Svugdje je izazvala veliko oduševljenje publike jer prokazuje herojsku obranu grada Vukovara u kojoj se suprotstavilo tek tisuću i nešto hrvatskih branitelja, puno jačoj neprijateljskoj vojnoj sili.

Predstava započinje dječjom igrom koja je ubrzo prekinuta glasnim zvucima granata i potpunim zamračenjem. Samo su djeca polako silazila pozornice držala svjetlo u ruci. Započela je prva potresna priča. Govori o malenoj plavokosoj djevojčici koja sjedi u već urušenoj kući i moli dok vani padaju granate. Prikazuju se slike djevojčice na livadi sve dok jednom ne počnu pjecati djeca anđeoskih glasova koja ju zovu k sebi. Djevojčica je tragično stradala držeći najdražeg medu u ruci i sa psom kraj nje, nakon što je jedna od granata pogodila. Nakon svake priče, uz koju se prikazuju fotografije kako bi gledatelji bolje mogli doživjeti priču i osjećaj koji redatelji žele postići, dolaze članovi folklorne skupine te pjevaju narodne pjesme. Nakon zadnjeg nastupa Kulturno-umjetničkog društva Mihovljan, hrvatski branitelj, a ujedno i redatelj ove predstave, Damir Plavšić govori o osobnom iskustvu i preživljavanju u Vukovaru. Istaknuo je tužne, no istinite činjenice o Domovinskom ratu. Djeca u udžbenicima iz povijesti uče samo tri stranice, a lektire ni ne mogu čitati jer ih nema. Upravo zbog toga on i Damir Markuš putuju po Hrvatskoj i izvan nje i prikazuju gledateljima. Ujedno predstavljaju vlastite knjige tj. memoare koje su napisali kako bi budućim naraštajima omogućili da pročitaju i informiraju se o strahotama koje su se dogodile tijekom i nakon Domovinskog rata pod nazivima „58“ i „Bitka za Vukovar“. Predstava je završila zahvalama branitelja i svih koji su pomogli i omogućili da se ovaj spektakl odigra i u našem gradu te završom pjesmom „Lijepa li si“ Marka Perkovića Thompsona koju smo otpjevali svi zajedno zagrljeni.

U predstavi se moglo osjetiti više emocija kako su nam pričali razne potresne priče o Vukovaru, ratu i našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su odlučno branili i borili se, ne samo za grad Vukovar, već za cijelu Hrvatsku i njezinu budućnost. Usprkos današnjoj stvarnosti, oni žele učiniti Hrvatsku boljom i ljepšom a sve koji žive u njoj. Svakog od nas proželi su osjećaju zajedništva, ljubavi i domoljublja. Nastavimo ljubiti našu domovinu i narod onako kako su je ljubila 1083 hrvatska branitelja.

Valentina Mikulić, 2.UR


U srijedu 27.9. održana je projekcija filma i glazbeno-scenski spektakl  " Bitka za Vukovar – kako smo branili grad ". Ulaz je bio slobodan tako da nas je išlo nekoliko iz razreda. Predstava je započela plesom dječjeg folklora te videom o plavokosoj djevojčici koja je izgubila život u ratu. Nakon veselog igranja počeli su glasni zvukovi te su djeca pobjegla s pozornice. Osjećala sam veliku tugu tijekom govora branitelja o tome. Nisam mogla ni zamisliti kako im je bilo, kako su izgubili obitelj, prijatelje i život. Tijekom toga odrasli folkloraši donosili su lampaše te ih postavili na pozornicu čime se još više dočarala tuga. Kasnije su folklor i tamburaši malo podigli ugođaj pa su plesali veselije plesove. Nakon plesova i filma voditelj je pozvao branitelje iz Međimurja da dođu na pozornicu te ih je predstavio. Svi smo ih nagradili velikim pljeskom. Voditelj je rekao o sebi kako je napustio fakultet i otišao braniti Vukovar. Napisao je knjigu o tome koju smo mogli kupiti na izlasku. Dječji folklor je podijelio ruže svim braniteljima te smo svi zajedno zagrlili se i otpjevali pjesmu " Lijepa li si " koju pjeva Thompson. Jako mi se svidio film te plesovi. Svima koji ne znaju što su prošli naši branitelji, preporučila bih da pogledaju film jer je osjećaj kao da gledatelji osobno sudjeluju. 

Sara Dragović, 2.UR

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica