Vježbeničke tvrtke u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec

27.10.2010
Školske godine 2001./2002. kao oblik dodatne nastave za maturalne razrede ekonomskog usmjerenja, a po uzoru na zapadno-europski sustav obrazovanja u ekonomskim i trgovačkim školama, uveden je rad učenika u vježbeničkim tvrtkama.

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, promjenom nastavnog plana i programa sustavno i kontinuirano realizira ovaj oblik rada s učenicima kao dio izbornog nastavnog programa za učenike trećih i četvrtih razreda ekonomskog usmjerenja, i kroz predmet strukovne vježbe trećih i četvrtih razreda komercijalnog usmjerenja.

Vježbeničke tvrtke predstavljaju inovativan pristup učenju strukovnih sadržaja preko tzv. «učenja kroz rad», a koncept tvrtke temelji se na ideji da učenici osnivaju svoje fiktivne tvrtke u kojima će se rad odvijati kao u pravim tvrtkama u stvarnom gospodarskom životu.
Ovakav oblik nastave omogućava učenicima transformaciju teorijskih sadržaja u praktična znanja i vještine neophodna za uključivanje u poduzetnički svijet.

U tvrtkama rade učenici koji su ujedno i osnivači tvrtke, a obavljaju simulirane poslove koji se odvijaju u odjelima (administracija s tajništvom, prodaja s marketingom, nabava sa skladištem i financijsko – računovodstveni odjel). Učenici koriste poslovnu dokumentaciju, zakonski propisane realne uzorke i obrasce, služe se sredstvima komuniciranja (telefon, telefax, računalo) i timski surađuju. Kroz predmet se učenike potiče na razvijanje poduzetničkih ideja i inicijativa, razvoj vještina komuniciranja, prezentiranja, kvalitetan i odgovoran rad te razvoj međusobne tolerancije.

Od 2001. do 2010. godine u našoj školi registrirano je ukupno 12 vježbeničkih tvrtki u koje je uključeno 232 učenika:

1.    Pinocchio d.o.o. za trgovinu na veliko namještajem, drvenim, pletarskim i plutenim proizvodima
2.    Insula Muro-Dravana d.o.o. za trgovinu prehrambenim proizvodima i cvijećem, mesom i mesnim proizvodima
3.    Rosa + d.o.o. trgovina na veliko i malo cvijećem, sadnicama te kućanskim i vrtnim dekoracijama
4.    Adex d.o.o. marketing agencija
5.    Kliček d.o.o. trgovina na veliko i malo jabukama i proizvodima od jabuka
6.    Venera d.o.o. trgovina ženskim odjevnih predmetima
7.    Extra line d.o.o. trgovina za prodaju kupaćih kostima i donjeg rublja
8.    Cro-sport d.o.o. trgovina sportske odjeće
9.    Full tehnika d.o.o. trgovina za prodaju bijele tehnike
10.    Eko-kutak d.o.o. trgovina ekološkim proizvodima
11.    B3 Music shop d.o.o. trgovina muzičkim instrumentima
12.    Decora d.o.o. trgovina za prodaju modnih dodataka

Rad svake tvrtke odvija se u trajanju dva školska sata tjedno, a nastava se održava u specijaliziranim učionicama informatike. Svaki je radni odjel opremljen računalom, sva su računala umrežena i imaju vezu na Internet. Poslovna dokumentacija tvrtke smještena je u registratore i mape.

Facebook

Prezentacija škole

Fotogalerija

Naše slobodno vrijeme

Knjižnica